Между разговорите, а те вървят добре,  написа във Facebook Димитър

...
Между разговорите, а те вървят добре,  написа във Facebook Димитър
Коментари Харесай

Номинираният за службен премиер Димитър Главчев: Разговорите вървят добре

" Между диалозите, а те вървят добре ",  написа във Фейсбук Димитър Главчев.

На фрагментите е запечатан хубав водопад, само че мястото му не е упоменато.

Вчера президентът Румен Радев разпореди на претендента за длъжностен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно държавно управление в период от седем дни.

" Ще показва състав на държавно управление, равно далечен от всички политически сили - от специалисти, неопетнени, некорумпирани и с положително име в обществото ", заяви  Главчев пред президента.

На излизане от Президенството той изясни пред публицистите, че диалозите с покана към претенденти за министри в бъдещия длъжностен кабинет стартират още същия ден, само че не уточни съответни хора, с които ще приказва. Каза, че ще търси специалисти и че министри могат да се намерят в министерствата, не даде явен отговор дали ще води диалог със в този момент ръководещи министри.

Главчев уточни още, че не смята за политическо лице вътрешния министър в оставка Калин Стоянов, само че и че всички министри в постоянното държавно управление се смятат за политически лица.  " Калин Стоянов си e специалист в региона, такива има и други. Ще повеждам диалози с доста хора ", сподели Главчев.

А през днешния ден порният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, поради който ГЕРБ напусна масата на договарянията за продължение на ръководството с " Продължаваме промяната-Демократична България " загатна, че чака да остане на поста и в служебния кабинет на Димитър Главчева (ГЕРБ).„

" Не съм разговарял с бъдещия длъжностен министър-председател. Предполагам, че това вероятно може да се случи през идващите дни ", съобщи през днешния ден Калин Стоянов.

Щял да се отзове на покана за договаряния, в случай че получи такава.

" Ако той реши, аз съм подготвен да остана на поста ", сподели министърът в оставка.

А от ГЕРБ обявиха, че нямало да оферират специалисти за министри в кабинета Главчев. Димитър Главчев е тясно обвързван с ГЕРБ. Шест пъти е бил народен представител от партията на Борисов, а през 2017 година беше и ръководител на 44-ото Народно заседание.

В служебното държавно управление най-вероятно ще има хора от всички партии без " Възраждане ". Това съмнение направи политическият ПР Нидал Алгафари.

Според него Димитър Главчев, който бе номиниран за длъжностен министър председател от президента Румен Радев, ще направи съвещания с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " (ИТН) и ще им предложи да излъчат свои представители в кабинета, с цел да няма подозрения, че държавното управление ще е герберско и с цел да няма подозрения, че ще се въздейства на изборите.

От " Продължаваме промяната " също обявиха, че няма да взе участие в служебния кабинет на Димитър Главчев -  " нито с ярки политически лица, нито с специалисти ", сподели съпредседателят на партията Кирил Петков. От партията оповестиха, че ще правят оценка състава на държавното управление по избора на министър на вътрешните работи и министър на електронното ръководство. Като мотив за акцентирането върху тези две позиции те приложиха водещата им роля в организирането на идните избори - както за българския, по този начин и за европейския парламент

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР